Hepimiz güçlü dişler ve kemikler için, yaşımıza göre belirli oranda kalsiyum almamız gerektiğini biliriz. Kalsiyumun sadece çocukluk döneminde tüketilmesi gerektiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, çünkü kalsiyum yetişkinlerde; kalp, kas ve sinirlerin normal olarak çalışması, tansiyonun düşürülmesi, sinir iletimini düzenleme, sinir sisteminin onarılması, kanın pıhtılaşmasına katkı sağlaması, kemiklerin güçlü ve sağlıklı olması, bazı enzimlerin görev yapabilmesi, B12 vitaminin emilmesi ve kolon kanseri riskini azaltmak gibi birçok noktada görevi olan önemli mineraller arasında yer almaktadır.
Kalsiyum vücudumuz için elzem bir besin ögesidir. Eksikliği; çocuklarda büyüme sorunlarına, yetişkinlerde de kemik yoğunluğunun azalmasına ve kemik dokusunun içinde anormal derecede boşluklar oluşmasına (osteoporoz) sebebiyet verebilir.
Yüksek miktarda kalsiyum içerdiği bilinen süt ve süt ürünleri ve bunun dışında soya fasülyesi, mercimek, keten tohumu, asma yaprağı, pişmiş ıspanak, fıstık, toz acı biber, ceviz, lahana, brokoli, sardalya, alabalık gibi pek çok besinden günlük olarak ihtiyaç duyduğunuz kalsiyumu karşılayabilirsiniz.
Kalsiyum Eksikliği Belirtileri
- Diyetinizde yeteli miktarda kalsiyum bulunmadığında bazı sağlık sorunları ile karşılaşmanız mümkün. Bunlar:
- Tetani: Yüzde, elde ve ayaklarda istemsiz kas kasılmaları,
- Kas güçsüzlüğü,
- Diş çürüğü,
- Sırt ve boyun ağrısı,
- Göğüs ağrıları,
- Tırnaklarda kırılma,
- Nöbet geçirme,
- Boy kısalması,
- Kalp yetmezliği,
- Cilt kuruluğu,
- Uykusuzluk ve sinirlilik,
- Eklem ve kemik ağrıları,
- Osteoporoz: Kemik dokusunun kaybı sonucu kemiklerde ağrı, diş kayıpları ve kırıklarla seyreden bir kemik hastalığı,
- Osteomalasia: Kemiklerin yumuşaması ve kemik dokusunun bozulmasına bağlı, kemiklerde ağrı ve kas zayıflığı ile seyreden kemik hastalığı,
- Parmaklarda ve ağız çevresinde karıncalanma, uyuşma hissi,
- Agresiflik, kaygı ve kişilik bozuklukları, depresyon.
- Yeteri kadar kalsiyum alamayan çocuklarda büyümede gerilik, kemik bozuklukları ve raşitizm hastalığı görülür.
Kalsiyum Eksikliğini Tetikleyen Sebepler Nelerdir?
- D Vitamini eksikliği,
- Magnezyum eksikliği,
- Kronik böbrek rahatsızlığı,
- Kortizon gibi bazı ilaçların yan etkisi,
- Yüksek ölçüde tuz kullanımı,
- Yüksek fosfor alımı gibi birçok neden sayabiliriz.
Diyetle Alınan Kalsiyumun Kullanımını Neler Etkiler ?
Alınan bir besin öğesinin emilen ve vücudun yararlanabileceği miktarına biyoyararlılık adı verilir. Mineralin biyoyararlılığı çeşitli faktörlere bağlıdır. Vücutta kalsiyumun biyoyararlılığını arttıran ve azaltan bazı durumlar vardır.Vücudun kalsiyum gereksinmesi arttığında kalsiyumun emilimi de artar. Kalsiyumun emilimini arttıran diğer faktörler, D vitamini, C vitamini ve laktozdur. Kalsiyumun zengin kaynağı olan süt, aynı zamanda kalsiyumun biyoyararlılığını arttıran laktozda içermektedir.
Yüksek yağlı diyetler, aşırı posalı öğün ve çinko yönünden zengin beslenme kalsiyumun emilimini yani biyoyararlılığını azaltır.
Eğer kalsiyum eksikliği yaşadığınızdan kuşkulanıyorsanız bir dahiliye doktoruna gidip kalsiyum düzeylerinizi kontrol ettirmeniz gerekmektedir. Eğer eksiklik tespit edilirse gerekli takviyeler yapılmalı, günlük beslenmeniz kalsiyum gereksinmesini karşılayacak şekilde planlanmalıdır.
Kalsiyum Aşırı Alımı Zararlı mıdır?
Uzun sürelerde günlük önerilen miktardan fazla kalsiyum tüketmek, bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
Böbrek Taşı: Fazla kalsiyumun böbrek taşı oluşumuna katkısı henüz tam olarak kabul görmemiştir. Ancak bazı araştırmalar kalsiyum ve D vitamini takviyesi kullanmanın böbrek taşı riskini arttırdığı yönünde sonuçlar göstermektedir. Özellikle az su ve çok kalsiyum tüketen kişilerde risk üst seviyededir.
Böbrek Hasarı: Çok yüksek miktarda kalsiyum genellikle “hiperparatiroidizm” ile ilişkilendirilir. Bu durumda demir, çinko, fosfor ve magnezyum gibi temel minerallerin vücut tarafından emilimi azalabilir.
Fazla kalsiyum, antibiyotikler, hipotiroid ilaçları, osteoporoz ilaçları ile etkileşime geçebilir. Düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız kalsiyum takviyesi almadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Kalsiyumdan zengin diyetler, kalori kısıtlaması sırasında yağ yıkımını artırarak, ağırlık ve yağ kaybını hızlandırmaktadır. yapılan bir çalışmada süt ve ürünlerini fazla tüketen grupta bel çevresi ölçüsü süt ve ürünlerini az tüketen gruba göre önemli ölçüde düşük bulunmuştur. Dengeli ve kişiye özgü sağlıklı bir diyet, kalsiyum kaynaklarını yeterli oranda içermelidir. Günlük kalsiyum alımı ortalama 1000 mg dır. Araştırmalar kalsiyumun en iyi kaynağı olan sütün yağ yakımını daha fazla hızlandırdığını göstermektedir. Bu nedenle diyette günlük 2 – 3 porsiyon (400-600 ml ) süt tüketimi yağ yakmanızı kolaylaştıracaktır.
Gebze Catering ve Gebze Yemek Firmaları arasında butik ve firmamız ev yemeği tadında toplu yemek hizmeti veren firmamız müşterilerimize en iyi hizmeti sunuyoruz.